При копіюванні, використанні та цитуванні матеріалів посилання на сайт Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!
Оприлюднено короткий список Букерівської літературної премії
11.09.2013
Оприлюднено короткий список Букерівської літературної премії 2013 року (Man Booker). До нього ввійшло шість книжок, чотири з яких написали жінки. Двоє авторів із короткого списку вже були раніше номінованими на премію Букера. Одна письменниця — дебютантка. Як зазначив голова журі Роберт Макфарлейн, цьогорічний шортліст Букера має «глобальне значення» і «вражає миттєво». 
Як і довгий список премії, шортліст 2013 року напрочуд різноманітний. До нього ввійшли книжки авторів із Нової Зеландії, Англії, Канади, Ірландії та Зімбабве. Різняться й обсяги творів — від «Світлячків» Елеанори Каттон на 832 сторінок до 104-сторінкового «Заповіту Марі» Колма Тойбіна. Тематично романи охоплюють біблійний Середній Схід (Тойбін) і сучасну Зімбабве (Булавайо), Нову Зеландію ХІХ століття (Каттон) та Індію 60-х рр. (Лагірі), сільську Англію ХVIII ст. (Крейс) і сучасне Токіо (Озекі). Найстаршому авторові, Джимові Крейсу, — 67 років, наймолодшій, Елеанорі Каттон, — 28. У доробку Колма Тойбіна це вже 15-та книжка, тоді як «Світлячки» — лише друга книга Каттон.
Короткий список літературної премії Man Booker 2013 року, оприлюднений на офіційному сайті премії:
Ноувайолет Булавайо (NoViolet Bulawayo) «Потрібні нові імена»
Елеонора Каттон (Eleanor Catton) «Світильники»
Джим Крейс (Jim Crace) «Врожай»;
Джумпа Лагірі (Jhumpa Lahiri) «Низина»;
Рут Озекі (Ruth Ozeki) «Казка про буття»;
Колм Тойбін (Colm Tóibín) «Заповіт Мері».
Цього року відзначається 45-та річниця премії, яку почали вручати 1969 року. Переможця-2013 оголосять 15 жовтня на церемонії нагородження в Міській Ратуші Лондона. Він отримає 50 тис. фунтів стерлінгів.
Нагадаємо, 2012 року Букерівську премію отримала Гіларі Mентел за роман «Внесіть тіла», ставши першою жінкою, яка здобула цю нагороду двічі.

Додати коментар
Усього коментарів: 0
avatar