При копіюванні, використанні та цитуванні матеріалів посилання на сайт Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!
Вперше в історії "Оскара". 10 фактів про знамениту кінопремію
03.02.2013
Десять подій в 84-річній історії головної кінопремії світу, які трапилися вперше.
Деякі з них не повторювалися досі.

http://news.liga.net/ua/articles/culture/804903-vpershe_v_stor_oskara_10_fakt_v_pro_znamenitu_k_noprem_yu.htm/section1/

1."Оскар" імені дядька.  6 травня 1929 року
Перша церемонія нагородження в готелі Roosevelt Лос-Анджелеса зайняла близько п'яти хвилин. Ескіз позолоченої статуетки зробив художник-постановник Седрік Гіббонс під час одних з нудних зборів на студії Metro-Goldwyn-Mayer. За однією з легенд, своїм ім'ям ця премія зобов'язана бібліотекареві Академії кіномистецтва Маргарет Херрік. Побачивши статуетку, вона нібито вигукнула: "Ця фігурка нагадує мого дядька Оскара!"
2."Оскар" із запізненням. 10 березня 1938 року Вперше церемонію перенесли на тиждень через сильну повінь в Лос-Анджелесі. За всю історію "Оскара" переноси траплялися тричі. 30 років потому - в квітні 1968 року - статуетки вручили з дводенним запізненням через похорон Мартіна Лютера Кінга. А в 1981-му нагородження перенесли на один день через замах на президента Рональда Рейгана.
3.Гіпс замість міді. 4 березня 1943 року Вперше замість позолочених фігурок з бронзи переможцям дісталися статуетки з гіпсу. Це було зроблено для економії металу в воєнний час - Америка готувалася до висадки військ в Нормандії. До звичних статуеток повернулися лише в 1946 році, причому всім "оскароносцям" воєнних років гіпсові статуетки обміняли на бронзові.
4.Гамлет-переможець. 24 березня 1949 року Вперше в головній номінації кінопремії - "Кращий фільм року" - перемогла картина, знята не в Голлівуді. Тріумфу домігся "Гамлет" англійського режисера та актора Лоуренса Олів'є. Окрім статуетки за кращий фільм, стрічка отримала ще три "Оскара" - за кращу чоловічу роль (Олів'є), кращу роботу художників і кращі костюми .
5. "Оскароносці" у відмові. 10 квітня 1968 року Джордж К. Скотт (на фото), виконавець головної ролі у фільмі "Паттон", вперше відмовився від нагороди, пояснивши це тим, що його акторський талант скромніший, ніж у інших номінантів (по ходу справи обізвавши церемонію "двогодинним парадом свинячих туш") . Через чотири роки його подвиг повторив Марлон Брандо, який зіграв Віто Корлеоне у "Хрещеному батьку". Актор відмовився від "Оскара" за кращу чоловічу роль на знак протесту проти дискримінації індіанців.
6. Голим профілем. 2 квітня 1974 року Єдиний раз течію "оскарівської" церемонії порушив голий фотограф і ЛГБТ-активіст Роберт Опель, який вибіг на сцену театру. Ведучий Девід Найвен як ні в чому не бувало прокоментував: "Пані та панове, цього не могло не статися ... Але хіба не забавно, що цій людині вдалося розвеселити публіку роздяганням і демонстрацією своїх недоліків". Публіка, правда, запідозрила, що цей епізод входив в сценарій програми нагородження.
7.Мовчання – золото. 8 квітня 1975 року Єдиний раз промову подяки виголосили мовою жестів. Отримавши статуетку, виконавиця ролі сестри Ретчед у фільмі "Пролітаючи над гніздом зозулі" Луїза Флетчер (на фото) таким чином сказала "сенкс" своїм глухонімим батькам. За всю історію церемонії довше за всіх дякувала актриса Грір Гарсон (1943) - близько шести хвилин. А сама коротка промова належить режисерові Альфреду Хічкоку (1940). Вона складалася з одного слова: "Спасибі".
8. "Оскари" для українця. 19 лютого 2006 року Вперше дві статуетки дісталися громадянину України - киянину Анатолію Кокушу. "Оскари", правда, були не в творчих номінаціях, а в технічних, і вручалися на сцені того ж театру Kodak за два тижні до головної церемонії. Засновника компанії Фільмотехнік нагородили за створення унікальних операторських кранів, які були використані на зйомках голлівудських фільмів "Титанік", "Дванадцять друзів Оушена", "Троя" та інших.
9.Режисура - жіноча справа. 7 березня 2010 року Перший і поки єдиний раз "Оскар" за кращу режисуру взяла жінка - Кетрін Бігелоу. Її фільм "Володар бурі" про подвиги американських саперів в Іраку завоював статуетки в шести номінаціях. Драматизму цій події додало і те, що Бігелоу довелося змагатися зі своїм колишнім чоловіком Джеймсом Кемероном і обійти його "​​Аватар".
10.Собачий "Оскар". 26 лютого 2012 року Першою в історії премії собакою, яка піднялася на сцену театру Kodak під час церемонії, став тер'єр Уггі, який  знявся у фільмі "Артист" Мішеля Хазанавічуса. Картина завоювала п'ять статуеток, у тому числі в номінації за кращий фільм року. Не залишився без нагород і чотириногий артист - йому вручили "Собачу пальмову гілку" на фестивалі в Каннах, а потім він став першим володарем собачого "​​Оскара" - кінопремії "Золотий нашийник".
http://news.liga.net/ua/articles/culture/804903-vpershe_v_stor_oskara_10_fakt_v_pro_znamenitu_k_noprem_yu.htm/section10/
Додати коментар
Усього коментарів: 0
avatar