При копіюванні, використанні та цитуванні матеріалів посилання на сайт Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!
Оголошено переможців премії «Українська книжка року»
06.02.2013
05.02.2013
В Держкомтелерадіо відбулося засідання Комітету зі щорічної премії Президента України «Українська книжка року». Шляхом таємного голосування було визначено кращі видання 2011-2012 років.

У номінації «За видатні досягнення у галузі художньої літератури» премію присуджено книзі поезій Леоніда Череватенка «Закляте залізо» (видавництво «Дух і літера»). Всього у цій номінації було подано 19 художніх творів класичної або сучасної української прози, поезії, українських перекладів художньої літератури.

У номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства» переможцем серед 27 претендентів визнано видання «Опішнянська мальована миска другої половини ХІХ - початку ХХ століття» (автор-упорядник - Олесь Пошивайло, видавництво - Національний музей-заповідник українського гончарства). Альбом присвячено найбільшій і найкоштовнішій у світі колекції глиняних мальованих мисок, виготовлених гончарами всесвітньовідомої столиці українського гончарства - селища Опішного Полтавської області.

У номінації «За сприяння у вихованні підростаючого покоління» нагороджено книгу Петра Саса і Генуте Керкіне «Хотинська битва 1621 - битва за центральну Європу» (видавництво «Балтія-Друк»). Це масштабний міжнародний проект, створений за участю української і литовської сторін. В альбомі вперше в Україні опубліковано фрагменти воєнних щоденників самих учасників Хотинської битви, фото маловідомих експонатів з музейних фондів Туреччини, Польщі, Литви, України тощо.

Загалом же у конкурсному відборі взяло участь 69 видань із 49 видавництв та видавничих організацій України.

Довідка. Щорічна премія Президента України «Українська книжка року» започаткована у 2009 році. Її метою є відзначення авторів, видавництв та видавничих організацій, які зробили значний внесок у популяризацію української книги та розвиток вітчизняної видавничої справи. До складу Комітету з премії входять відомі письменники, представники Національної академії наук, Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, Національної спілки письменників тощо. Організаційне ж забезпечення його роботи покладено на Держкомтелерадіо України.

http://bukvoid.com.ua/events/premii/2013/02/05/132548.html

Додати коментар
Усього коментарів: 0
avatar