При копіюванні, використанні та цитуванні матеріалів посилання на сайт Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!
Стародавній рукопис «Беовульфа» викладено в мережі
17.02.2013
Британська бібліотека вперше виклала в Інтернеті єдиний стародавній рукопис англосаксонської епічної поеми «Беовульф». Про це повідомляється на сайті найбільшої національної бібліотеки Великобританії.

Рукопис був створений, імовірно, у роки правління короля Етельреда II Нерозумного – в 978-1016 роках. Хоча сама поема датується VIII століттям, найраніший список, що дійшов до нас, належить саме початку XI століття.

Рукопис, який рідко іменується «Кодекс Ноуела» (по імені одного її власника в 1570-і роки), у 1631 році потрапив в книжкове зібрання бібліофіла і антиквара Роберта Коттона, володаря найбільшої книжкової колекції на той час. Після цього вона почала називатися також Codex Vitellius. На початку XVIII століття колекція Коттона перейшла державі, в 1753 році на її основі був сформований відділ рукописів Британського музею, а пізніше вона стала частиною Британської бібліотеки.

У лютому на сайті бібліотеки з’являться матеріали, присвячені історії рукописів і самій поемі, названої так на честь головного героя Беовульфа, який здобув перемогу над страшними чудовиськами Гренделем, його матір’ю і драконом, які спустошували Скандинавію. Поема містить 3182 рядки і вважається найдовшою поемою на давньоанглійській мові.

Британська бібліотека, що за останні сто років зібрала по одному примірнику всіх книг, виданих в країні за цей час, провадить проект з оцифрування стародавніх рукописів. Зокрема, завдяки цьому проекту в Мережі тепер доступні щоденники Леонардо да Вінчі і «Золоте Євангеліє Харлі», пам’ятник епохи Каролінзького відродження.

Lenta.ru

Додати коментар
Усього коментарів: 0
avatar