При копіюванні, використанні та цитуванні матеріалів посилання на сайт Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!
Новий сайт про будителя Закарпаття - О.Духновича
26.12.2014
Відвідайте новий сайт про будителя Закарпаття - Олександра Духновича. http://adrianahiminets.wix.com/dyhnovich
В історії культурно-освітнього руху Закарпаття і Східної Словаччини ХІХ ст. помітне місце посідає Олександр Васильович Духнович.
Це особистість складна, суперечлива, неординарна, яку то високо підносили, то надзвичайно принижували.
Олександр Духнович постає перед сучасниками в декількох іпостасях: громадсько-культурний діяч першої половини ХIХ століття, педагог, просвітитель, письменник, публіцист, історик, етнограф, фольклорист, філософ, видавець, греко-католицький священик, каноник капітули в Пряшеві.Постать Духновича привертає увагу  істориків, педагогів, літературознавців та громадськості.
За рішенням ЮНЕСКО 2003 рік було оголошено Міжнародним роком О.Духновича. Ця подія – світове визнання найбільшого, найвидатнішого культурно-освітнього діяча закарпатських русинів ХІХ ст.
На клопотання Мукачівського міського науково-культурологічного Товариства ім. О.Духновича, рішенням виконавчого комітету Мукачівської міської ради № 108 від 24 квітня 2003 року Товариству було надано дозвіл на спорудження пам'ятника О.Духновичу та визначено місце його встановлення на вул. О.Пушкіна, поряд із загальноосвітньою школою № 20.
28 червня 2007 року відбулося відкриття і освячення пам’ятника великому просвітителю.
26 грудня 2013 року  Мукачівській загальноосвітній школі І–ІІІ ст. № 20 було присвоєно ім'я видатного педагога та громадського діяча Олександра Духновича.
Більше цікавих матеріалів на сайті http://adrianahiminets.wix.com/dyhnovich
Додати коментар
Усього коментарів: 0
avatar