При копіюванні, використанні та цитуванні матеріалів посилання на сайт Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!
У Франківську завершився фестиваль метареалістичної літератури
31.03.2013
22-24 березня в Івано-Франківську проходив Міжнародний фестиваль метареалістичної літератури «КАРПАТСЬКА МАНТИКОРА – 2013» (керівник проекту Віктор Вінтоняк).
Темою фестивалю стала дитяча та підліткова фантастична література, проблеми її видання, оформлення та створення брендів у цій галузі. Гасло фестивалю: «ЧАС ДІЯТИ!»
Гостями фестивалю стали українські та російські письменники, автори оповідань та романів у стилі фентезі, НФ та альтернативної історії. Від письменницької громади Івано-Франківська у фестивалі взяли участь Юрій Андрухович, Наталія Щерба, Володимир Єшкілєв, Галина Петросаняк, Марія Микицей, Ольга Деркачова, Іван Бондарєв.
Учасників та гостей «КАРПАТСЬКОЇ МАНТИКОРИ – 2013» привітали представники місцевої влади, Секретар Національної спілки письменників України Сергій Грабар, голова обласного осередку НСПУ Євген Баран та ректор Прикарпатського Національного університету ім. Василя Стефаника професор Ігор Цепенда.
Учасники і гості фестивалю прослухали доповіді Міли Кріппи (перекладачка, Швейцарія), Ольги Закіс (художниця-оформлювач, «Росмен», Москва), Володимира Аренєва (письменник-фантаст, Київ), Каті Чернікової (активна читачка та автор «фанфику», Київ), Ігоря Сида (куратор фестивалів, поет, Москва), Марії Галіной (письменниця, член редакції часопису «Новый мир», автор бестселерів у жанрі палп-фікшн, Москва) та Сергія Торенко (співредактор та промоутер сайту «Зоряна фортеця», Київ).
В центрі дискусій, які розгорнулися навколо доповідей були шляхи та тенденції розвитку української та світової фантастики, особливості творення метареалістичної літератури для дітей та підлітків. Зокрема Ольга Закіс розповіла про ілюстрування підліткового бестселеру «Часодії», авторства івано-франківської письменниці Наталії Щерби, Марія Галіна розповіла про помічену нею актуалізацію проблеми «життя після смерті» в сучасній метареалістичній прозі, Сергій Торенко накреслив тенденції розвитку українського «фендому», Ігор Сид детально зупинився на геопоетичній складовій метареалізму. В дискусіях взяли участь письменник Юрій Андрухович, перекладач та есеїст Аркадій Штипель (Москва), письменник Сергій Грабар (Київ), журналістка Людмила Лукьянченко (радіо «Культура», Київ), поетеса і перекладачка Галина Петросаняк, редактор «Зоряної фортеці» Олег «Скай» СІлін, письменниця Марія Микицей, куратор Юлія Притиск (Київ) та інші.
Під час фестивалю відбулося нагородження переможців відкритого конкурсу метареалістичного оповідання «Золота Мантикора-2012». Журі конкурсу розглянуло 168 поданих на конкурс тексти. У другому етапі взяло участь 61 оповідання. За підсумками розгляду журі присудило чотири нагороди та десять дипломів переможців. Головну нагороду «Велика Залізна мантикора» (Найвища нагорода «Золота мантикора» цього року не присуджувалася нікому) отримала молода, але вже відома читачам фендому письменниця з Санкт-Петербургу (Росія) Тетяна Томах.
Твори переможців конкурсу вміщені до другого числа прикарпатського альманаху метаісторичної літератури «Мантикора» (шеф-редактори Володимир Єшкілєв та Наталія Щерба), який було презентовано на фестивалі. До нього також потрапили тексти майстрів української фантастики, фентезі та палп-фікшену та інтерв’ю редактора «Зоряної фортеці» Олега «Ская» Сіліна.
Гості фестивалю здійснили подорож до засніжених Карпат, проїхалися на знаменитому «Карпатському трамваї» та взяли участь в екскурсії обласним центром. Гідом для фантастів люб’язно згодився стати письменник та краєзнавець Іван Бондарєв.
Додати коментар
Усього коментарів: 0
avatar