При копіюванні, використанні та цитуванні матеріалів посилання на сайт Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

Поетичний вернісаж | Цікаво знати | Мудрість притч


Музеї літературних героїв
19.04.2018

Літературні герої часто виходять за рамки своїх творів, стають світовим надбанням. Пропонуємо до Вашої уваги найвідоміші музеї, присвячені літературним персонажам.
 
1. Музей Шерлока Холмса (Лондон, Великобританія)
Адреса Бейкер стріт, 221 відома всім шанувальникам творів Артура Конан Дойля. Цікаво, що у період написання книги про знаменитого детектива такої адреси в Лондоні не існувало. Пізніше владі довелося зробити виняток і привласнити будинкові спеціальний номер, який вибивається із загальної нумерації вулиці. У будинку відтворена вся обстановка, описана в книзі. Тут можна спокійно посидіти в кріслі Шерлока, приміряти його капелюх і відчути атмосферу життя як Холмса, так і Ватсона.

Музей Шерлока Холмса - перша в світі меморіальна квартира літературного персонажа, що відкрила свої двері  27 березня 1990 на Бейкер-стріт. До старої доброї Англії ви потрапите, як тільки підійдете до дверей квартири Шерлока Холмса - вас зустріне справжній полісмен і дівчина у вікторіанській сукні, які подадуть вам квиток і проводять в музей. Музей-квартира пронизана духом вікторіанської епохи і наповнена експонатами того часу. Перший поверх - це невеликий передпокій і одночасно сувенірна крамниця, на другому розташовані знаменита вітальня і кімната знаменитого Шерлока Холмса, а на третьому знаходяться апартаменти доктора Ватсона і місіс Хадсон.Тут ви також зможете пообідати у "Місіс Хадсон", в невеликому ресторанчику імені господині.
 
 
 
 


2. Музей казок Астрід Ліндгрен (Стокгольм, Швеція)
На острові Юргорден  (Стокгольм, Швеція) в одному музеї поселили всіх героїв творів Астрід Ліндгрен. Чарівний потяг щодня підвозить дорослих і дітей до станції Вілла «Курка», де жила Пеппі Довгапанчоха, до будиночка, на даху якого мешкає Карлсон та до інших казкових помешкань. Музей абсолютно інтерактивний: у ньому можна все чіпати, скрізь бігати і бавитися. На території музею також працює книжковий магазин із  широким вибором літератури для дітей, дитячої музики, фільмів, настільних ігор, одягу, іграшок, листівок і плакатів із зображенням сюжетів з улюблених книг.
 
 
 

3. Музей барона Мюнхгаузена (Садиба Дунтес, Салацгрівскій край, Латвія)
Музей барона Мюнхгаузена, найправдивішого оповідача на світі, відкрився зовсім недавно - в 2005 році у садибі Дунтес в Латвії. Власники садиби запевняють, що саме тут минули найкращі роки барона та його дружини - тут він витягнув сам себе з болота, посадив вишневе дерево поміж оленячих рогів і  звідси полетів на Місяць на гарматному ядрі. Ієронім Карл Фрідріх фон Мюнхгаузен знайшов тут свою обраницю, дочку господаря садиби, і сімейний затишок. У садибі барона відтворена атмосфера XVIII століття, будинок фарбований мисливськими трофеями, а гостей привітно зустрічає сам барон Мюнхгаузен, щоправда у вигляді воскової фігури. Але хто знає, може, вона оживає ночами?
 

 

 


4. Долина Мумі-тролів

Мумі-Світ - безперечно, одна з найпривабливіших сімейних пам'яток у  м. Турку в Фінляндії. Цей тематичний парк розваг заснований на сюжетах популярних дитячих книг Туве Янссон, і розташований на надзвичайно красивому острові Кайло, сполученим з основною землею помостом. Тут також знаходиться невеликий пляж і майданчик для міні-гольфу. Фантастичні мешканці парку - чарівні і гостинні, і все в країні мумі-тролів підпорядковане їх стилю та способу життя. Тут багато веселощів і сміху, Мумі-світ - це жива казка, в яку Ви легко можете потрапити. Неодмінно варто відвідати блакитний Мумі-дім, піднятися на Мумі-горище, спуститися в Мумі-підвал за варенням, пограти в хованки зі Чмихом і Маленькою Мю. Справ, загалом, багато, тому розраховуйте провести в парку як мінімум цілий день.

 
 


5. Музей Маленького Принца

Як не дивно, музей маленького героя з великою душею, створеного Антуаном де Сент-Екзюпері, знаходиться зовсім не в Парижі чи Провансі, звідки родом сам письменник, а в ... Японії.
Будинок Маленького Принца у невеликому парку розташований в селищі Хаконе. Шматочок Франції зі справжніми французькими будиночками і кафе з довоєнних часів запрошує шанувальників творчості Сент-Екзюпері познайомитися з його героєм.

 
 


6. Музей Мері Поппінс

В Австралії є будинок-музей автора історії про Мері Поппінс - Памели Треверс. Будинок-музей знаходиться в Маріборі, Квінсленд. Саме тут народилася авторка повісті про няню-чарівницю. Сьогодні біля будинку можна побачити пам'ятник письменниці. Маєток знаходиться практично в декількох кроках від історичного прибережного парку, чималу схожість з яким має парк, описаний в історії про Мері Поппінс. Проте відвідини будинку-музею та історичного парку - не єдине, що пропонують туристам на батьківщині автора знаменитої історії - також можна вирушити на екскурсію місцями, які мають схожість з їх аналогами, описаними в книзі. Опинившись у містечку під час літніх шкільних канікул (червень-липень), також можна відвідати Фестиваль Мері Поппінс, в рамках якого влаштовують забіги за участю місцевих нянь, запускають паровози, а також проводять конкурси повітряних зміїв і малюнків на асфальті.

 
 


7. Музей Дон Кіхота (Сьюдад-Реаль, Іспанія)

Хоча Сервантес у своєму романі не вказав точної назви батьківщини Дон Кіхота, в Іспанії є місце, куди з'їжджаються шанувальники лицаря. Особняк у містечку Сьюдад-Реал (що в Кастилії) - це сотні картин, гравюр, статуй, малюнків Дон Кіхота і його вірного Санчо Панса.

 
 

 

 



Додати коментар
Всього коментарів: 0
avatar