При копіюванні, використанні та цитуванні матеріалів посилання на сайт Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!
Мандрівки В.Панченка у Кіровограді або Очікування нової книжки пілігрима
07.05.2013
У кінці травня побачить світ нова книга есеїстики літературознавця Володимира Панченка «Сонячний годинник: Книга пілігрима». Це історико-культурологічні й літературні мандрівки автора різними куточками України у ті місця, де народилися або мешкали відомі постаті, які залишили свій слід у часі: Є. Чикаленко, М. Костомаров, І. Мазепа, Л. Костенко, А. Ахматова, Н. Кобринська та багато інших.
Автор уважно вдивляється в те, що дісталося нащадкам, чи збереглися ті місця й будинки, де жили його герої, і чи жива пам'ять про їхнє перебування. Розповідь рухається від того, що є, до того, що було, коли вулицями ще ходили живі люди-легенди. У першу чергу автора цікавить історія людей. Це не просто мандрівки, а мандрівки-дослідження, в яких йдеться не лише про те, що можна побачити очима, а й про те, що вдалося відшукати в документах, щоденниках, архівах, спогадах тощо.
Матеріал збирався протягом багатьох років. Географія подорожей теж досить різноманітна – від Чернігівщини і Слобожанщини до Буковини. Кіровоградщині присвячено чотири розділи книги з 24-х, де описані Хутір Надія, Глодоси, Новомиргород, Єлисавет та інші міста і селища нашого краю. Відвідуючи той чи інший куточок України, В. Панченко фіксував побачене у записниках та на фотоапараті. А коли зрозумів, що все зібране потягне на окрему книжку, почав ретельно її готувати. Розпочався тривалий процес відбору матеріалу і його шліфування. І ось він добігає кінця. В книзі, об’ємом у чотири сотні сторінок, автор намагається не лише розказати, а й показати нам усе ним побачене – у книзі вміщено понад 350 фотографій як сучасних, так і архівних. У ній, напевне, немає жодного згаданого об’єкта або факту без ілюстрації. Співавторами книги Володимир Панченко називає свій автомобіль і фотоапарат.
http://pereveslo.org.ua
Додати коментар
Усього коментарів: 0
avatar