При копіюванні, використанні та цитуванні матеріалів посилання на сайт Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

Поетичний вернісаж | Цікаво знати | Мудрість притч


“Іліада”, “Одіссея” і Facebook
09.07.2016

Зв’язки між персонажами поем Гомера “Одіссея” і “Іліада” за своєю структурою схожі на сучасні соцмережі в Facebook або Twitter, це підтверджує, що твори частково засновані на реальних подіях, вважають автори статті, розміщеної в електронній бібліотеці Корнельського університету.

“Соціальна мережа “Одіссеї” — це “маленький світ”, дуже тісний, зі слабкою ієрархією, стійкий до випадкових атак. Ці властивості притаманні більшості реальних соціальних мереж”, — йдеться у статті Педро Міранди із Державного технологічного університету Парани (Бразилії) і його колег.

Міранда і колеги умовно позначили кожного героя “Одіссеї” за вузол мережі. Між персонажами є зв’язок, якщо за сюжетом вони зустрічаються, розмовляють один з одним, цитують слова одне одного третьому персонажу або з тексту зрозуміло, що вони знайомі. Вчені встановили більш як 1700 зв’язків між 342 персонажами поеми.

Вони не брали в розрахунок міфологічних героїв і отримали соціальну мережу, схожу на реальну.

У соціальній структурі “Одіссеї” учасники з великою кількістю зв’язків схильні встановлювати стосунки з іншими учасниками з великою кількістю зв’язків, так само як і учасники з маленькою кількістю зв’язків тягнуться до подібних собі. Мережа безмасштабна, тобто у її вузлів немає типової кількості зв’язків. Її показники не підкоряються експонентному закону. Кількість дуже популярних учасників в ній не перевищує 90%. Також вона стійка до атак, при яких вузли для нападу обираються випадково. Все це ріднить її з реальними соцмережами і протиставляє вигаданим.

Раніше інші дослідники аналізували зв’язки між персонажами “Іліади” Гомера, англосаксонської поеми “Беовульф” і стародавньої ірландської саги “Викрадення бика з Куальнге”. Вони виявили, що соціальна структура “Іліади” схожа на реальні соцмережі, а “Беовульф” і “Викрадення бика” більш фантастичні.

Ці висновки підтверджують і археологічні дані, що свідчать про реальність деяких подій “Одіссеї” і “Іліади”.

Цікаво, що подоба Інтернету існує і в кореневій системі рослинного царства. Таке відкриття зробили німецькі науковці. За їхніми спостереженнями, рослини створили під землею систему комунікацій, не меншу, ніж інтернет.

Newsru.ua

Друг читача



Додати коментар
Всього коментарів: 0
avatar