При копіюванні, використанні та цитуванні матеріалів посилання на сайт Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!
У Стокгольмі оголосили ім'я нобелівського лауреата з літератури
19.10.2013
Шведська Королівська академія наук  10 жовтня 2013 р. у Стокгольмі назвала лауреата Нобелівської премії за 2013 рік у сфері літератури. З прямої трансляції на сайті Нобелівського комітету стало відомо, що нею стала канадська письменниця Еліс Мунро.
Вона є майстром сучасної розповіді. Мунро народилася в провінції Онтаріо в 1931 році. Почала писати в підлітковому віці і опублікувала перше оповідання "Вимірювання тіні" в 1950 році. У 1968-му вийшов у світ її перший збірник - "Танець щасливих тіней", причому вже за нього вона удостоїлася найвищої літературної премії Канади.
Відтоді Мунро видала 15 збірок оповідань - саме цей жанр приніс їй популярність. У них дія найчастіше другорядна, а головна увага приділяється опису деталей і душевних переживань героїв. Деякі критики називають її "канадським Чеховим", зазначають у Нобелівському комітеті.
Мунро є лауреатом Букерівської премії та триразовим лауреатом канадської премії генерал-губернатора в галузі художньої літератури.
Імена претендентів на престижну нагороду до останньої хвилини тримали в таємниці, при обговоренні кандидатур члени Нобелівського комітету навіть використовували псевдоніми замість імен письменників. Весь список номінантів цього року буде розсекречено лише через 50 років, відповідні документи можна буде подивитися в архіві Шведської академії в будівлі Стокгольмської біржі в Старому місті в 2063 році, передає ІТАР-ТАСС.
Напередодні оголошення імені лауреата букмекери склали свій список письменників, що мають найбільші шанси на отримання Нобелівської премії. Перше місце в прогнозах посідав відомий японський письменник Харукі Муракамі. РБК називає автора "Полювання на овець" і "Хронік заводного птаха" "вічним претендентом", оскільки останні 10 років письменника вважають головним фаворитом на нагороду, але Нобелівський комітет оминає його своєю увагою.
На другій сходинці букмекерського рейтингу перебувала канадська новелістка Еліс Мунро, третє місце віддавали бєларуській письменниці Світлані Алексієвич (ставки на неї приймалися з коефіцієнтом 4 до 6). Четверте місце букмекери присуджували американці Джойс Керол Оутс, а п'яте - угорцю Петеру Надаші. Серед фаворитів також називали Асію Д'єбар з Алжиру, Кормака Маккарті, Мілана Кундеру, Умберто Еко, Філіпа Рота, Томаса Пінчона, Амоса Оза, Боба Ділана і Тома Стоппарда.
Раніше одна з найпопулярніших Нобелівських премій шість разів діставалася літераторам з Азії, по 4 рази її отримували представники Латинської Америки і Африки, Північної Америки - 11, Європи - 83, Австралії - одного разу. 11 лауреатів - жінки, решта 94 - чоловіки. 24 з них писали або пишуть англійською мовою, 13 - французькою, 11 - німецькою, сім - шведською, п'ятьеро - російською і один китайською мові.
Нобелівським лауреатом з літератури стала Еліс Енн Мунро - канадська новелістка, лауреат Букерівської премії, триразовий лауреат канадської премії генерал-губернатора в сфері фантастики, повідомляє офіційний сайт Нобелівської премії.
Лауреатом Нобелівської премії з літератури 2012 року став китайський письменник Мо Янь, який "із галюцинаторним реалізмом об'єднує народні казки, історію та сучасність".
В 2011 році Нобелівську премію з літератури отримав шведський поет Тумас Транстремер.
У 2010 році Нобелівську премію з літератури отримав перуанський письменник, один з провідних авторів Латинської Америки - Маріо Варгас Льоса. Зазначимо, що 2009 року лауреатом Нобелівської премії з літератури стала німкеня румунського походження Герта Мюллер. Її ім'я не фігурувало серед фаворитів.
У 2008 році лауреатом премії назвали французького письменника Жана-Марі Гюстава ле Клезіо, в 2007-му - англійську письменницю Доріс Лессінг.
Джерело http://palm.newsru.ua/arch/rest/10oct2013/nabela.html

Додати коментар
Усього коментарів: 0
avatar