При копіюванні, використанні та цитуванні матеріалів посилання на сайт Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!
Новий детектив Андрія Кокотюхи
13.07.2015
Новий детектив Андрія Кокотюхи: герої розкриють таємницю привида в одному з будинків стардованього Львова.
Видавництво «Фоліо» представило нові книжки письменника, що користується реноме найпліднішого українського автора – Андрія Кокотюхи. Серед них, зокрема, детектив «Привид із Валової» із серії «Ретророман».

*Події цього твору розгортаються в старому Львові на початку ХХ століття, коли місто ще належало до «бабусі Австрії», його вулицями рушили перші трамваї, а обабіч рейок лише розпочинали зводити будинки у вишуканому стилі сецесії (символічно, що роман із таким місцем дії вийшов у Харкові). Головний герой – адвокат Клим Кошовий. Він виїхав до Львова з Києва, де мав неприємності політичного характеру з поліцією Російської імперії. І ось «емігрант» шукає себе в новому місті, час від часу «вляпуючись» у різні загадки кримінального характеру та, відповідно, розв’язуючи їх.

У «Привиді з Валової» такою загадкою стали регулярні трагічні пригоди в будинку, відповідно, на вулиці Валовій. Цей будинок перебував на реконструкції – і в ньому загинуло вже кілька людей поспіль, зокрема і знайомий Кошового. Взявишсь до розслідування, адвокт дізнається про химерні чутки, пов’язані з будівлею – буцімто там бачать привид жінки. Кошовий став шукати свідків, опинився в кількох забавних пригодах (у тому числі пережив справжній бій з волоцюгами в їхній «фірмовій» кнайпі), аж нарешті потрапив уночі до означеного будинку та побачив жаску картину: зі стіни справді раптом вийшла жіноча постать… Що було далі, прочитаєте в Андрія Кокотюхи.

У кожному детективі, крім власне сюжету, особливу роль завжди відіграє атмосфера і настрій. «Привид із Валової» в цьому сенсі зроблений добре. Неспокійний дух таємниці легко перекриває і рятує тут деякі занадто багатослівні епізоди чи технічні огріхи. Колоритно зображений старий Львів із його особливою культурою та побутовими реаліями. До речі, на форзаці книжки є стара карта міста Лева з позначеними важливими місцями, де відбуваються події детективу. А наприкінці є примітки, що пояснюють деякі діалектні моменти та не завжди відомі широкій публіці старосвітські львівські реалії.

Як і в кожного порядного детектива, в Клима Кошового є відданий приятель, із яким вони разом рушають у невідоме. Але Андрій Кокотюха тут відійшов від класики жанру – й оповідає історію в «Привиді з Валової» не той приятель, як воно частіш за все буває, а сам Кошовий. Здається, це нікому не зашкодило і не завадило адвокатові розгадувати львівські кримінальні й містичні таємниці. Що, хочеться вірити, можна буде перевірити ще не раз, оскільки пригоди Кошового – твір «серійний» (про нього ж є вже й книжка «Адвокат з Личаківської»), а відтак, можна сподіватися на продовження.

Олег Коцарев

Джерело:  http://vsiknygy.net.ua/shcho_pochytaty/42081/
 
Додати коментар
Усього коментарів: 0
avatar