При копіюванні, використанні та цитуванні матеріалів посилання на сайт Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!
У бібліотеках Великобританії зростає попит на дитячу літературу
15.02.2013
Оприлюднена щорічна статистика, що дозволяє відстежувати, як змінюються читацькі уподобання користувачів бібліотек Сполученого Королівства.
Журнал The Bookseller наводить статистичні дані (червень 2011 – липень 2012), надані сервісом Nielsen BookScan, а також програмою Public Lending Right, яка дозволяє авторам отримувати відрахування за книги, які користуються попитом у читачів в британських бібліотеках. В цілому, традиційно відзначають фахівці, послуги бібліотек у суспільстві стають все більш затребуваними рік від року.

Що ж стосується конкретних переваг, то, як виявилося, найбільшою популярністю серед користувачів бібліотек шостий рік поспіль користуються твори Джеймса Паттерсона: читачі звернулися до творів маестро кримінального детективу більше двох мільйонів разів. Лідером по попиту серед конкретних книг став роман 10-th Anniversary, написаний Паттерсоном в співавторстві з Максін Паетро і побачив світ саме на початку 2012 року.

В цілому, однак, зафіксовано деяке зниження популярності літератури для дорослих і, відповідно, зростання читацького попиту на дитячу літературу: на думку аналітиків, це зміщення акцентів дуже показово. У топ-десятці найбільш популярних авторів опинилися шість дитячих письменників, а частка дитячої літератури від загального числа звернень в бібліотеках склала 37,4% в порівнянні з 35,9% в минулому році. Згідно з даними Nielsen, зі ста найбільш затребуваних найменувань 30 були адресовані дитячій аудиторії, а з 5000 найпопулярніших книг на частку дитячих довелося 42% у порівнянні з 39% в 2011 році.

Представники Public Lending Right відзначили, що для багатьох авторів «бібліотечні» відрахування становлять істотну частину річних доходів. За тридцять років існування програми 50 тисяч письменників заробили в цілому 138 000 000 фунтів стерлінгів. У 2013 році планується виплатити 6,4 мільйона фунтів 23 тисячам авторів: одне читацьке звернення оцінюється в 6,2 пенса, незважаючи на те, що протягом останніх років чиняться постійні спроби скоротити цю суму.

http://knig.org.ua/u-bibliotekah-velykobrytaniji-zrostaje-popyt-na-dytyachu-literaturu.html

Додати коментар
Усього коментарів: 0
avatar