При копіюванні, використанні та цитуванні матеріалів посилання на сайт Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!
У Стокгольмі вручили премію Астрід Ліндґрен
28.05.2013
У шведській столиці 28 травня 2013 р. відбулося вручення премії Астрід Ліндґрен – однієї з найпрестижніших нагород за досягнення у сфері літератури для дітей та юнацтва. Диплом із рук спадкоємної принцеси Вікторії на сцені стокгольмської філармонії отримала аргентинська художниця та письменниця Ісоль (Марісоль Місента), передає NEWSru.com із посиланням на ИТАР-ТАСС.
"Ісоль створює дитячі книжки з точки зору дитини. Стриманими фарбами і повсякчас новими ілюстративними рішеннями вона поглиблює звичні перспективи й розширює межі ілюстрованих книжок. Вона відштовхується від чистого погляду дитини на світ і дає смішні й відкриті відповіді на її питання. Зі здоровим гумором і легкістю вона розповідає і про темні сторони життя”, – зазначило журі.
Ісоль – ілюстраторка, графік, письменниця, співачка і композитор. Вона є авторкою десятка ілюстрованих книжок, також оформила близько 10 робіт інших літераторів. Її дебют відбувся у 1997 році, коли була опублікована повість "Життя собаки” (Vida de perros). Книжки Ісоль "Кулька” (El Globo) і "Різдвяна історія Оґґі Рен” (El cuento de Navidad de Auggie Wren) потрапили у щорічний каталог найкращих видань світу White Ravens у 2003 та 2004 роках. Вони видані у 20 країнах світу, зокрема в Іспанії, Франції, США, Кореї, Швейцарії.
"У моїх книжках я не хочу повчати когось. Їх мета – розповісти незвичайні й бажано трохи веселі історії про великі та малі проблеми, страхи, питання самоусвідомлення і про все, що стосується і дорослих, і дітей”, – зауважує Ісоль.
Усього в списку претендентів на премію цього року було 207 авторів з 67 країн.
Премія Астрід Ліндґрен – одна з найбільших нагород, які вручаються за досягнення у сфері літератури для дітей і підлітків. Нагорода була заснована урядом Швеції в січні 2002 року. Сума грошової винагороди становить близько 550 тисяч євро.
До складу журі, що обирає лауреата премії, входить 20 осіб, яких призначає Національна рада з культури. Серед них – письменники, літературознавці, критики, бібліотекарі. Сім’ю Ліндґрен представляє її онука Анніка, співробітниця одного з літературних видавництв.
Джерело: http://litakcent.com/2013/05/28/u-stokholmi-vruchyly-premiju-astrid-lindgren/
Додати коментар
Усього коментарів: 0
avatar